Liste si tabele



Lista reprezinta un fragment de text in care inceputul fiecarui paragraf este evidentiat cu un semn special sau cu un numar de ordine.Paragrafele respective se numesc elemente ale listei.


Tabelul este un obiect complex format din rinduri si coloane.Dreptunghiurile formate de intersectia unui rind cu o coloana se numesc celule.
1. Creearea unui tabel folosind meniul “Table”

Insistam asupra acestui mod de a crea un tabel, deoarece este modul ce prezinta cele mai multe optiuni. Se provoaca aparitia ferestrei de dialog “Insert Table...” (Insereaza tabel) din meniul Table (meniul “Table” (Tabelare) poate fi accesat prin combinatia de taste “ALT-A”).

Aceasta caseta de dialog prezinta urmatoarele sectiuni:
 
  • Number of Columns (Numar de coloane)
  • Number of Rows (Numar de randuri)
  • AutoFit? behavior
  • Un grup de 3 butoane radio: “Fixed column width” (Fixeaza coloana functie de grosime), “AutoFit? to contents” (Fixeaza automat functie de continut) si “AutoFit? to window” (Fixeaza automat functie de fereastra)
  • Set as Default for New Tables (Seteaza ca implicit pentru tabele noi)
  • Butonul simplu OK
  • Butonul simplu Cancel
  • Butonul AutoFormat?.

In zonele respective se introduce numarul de coloane si de linii din care dorim sa fie constituit tabelul. Optiunea Auto din zona Column width face ca tabelul sa aiba coloane egale intre marginile paginii. Apasarea butonului Autoformat... duce la aparitia ferestrei Table AutoFormat?. Din zona Formats a acestei ferestre se alege tipul de format ce dorim sa-l aplicam tabelului. Exista mai multe tipuri de formate, impartite in categorii ca: Simple, Classic, Colorful, Columns, Grid, List, 3D effects, si alte cateva tipuri ca de exemplu Contemporary, Elegant, Professional. Toate aceste tipuri pot fi vazute in zona Preview a ferestrei (Obs.: Nu vom prezenta aceasta fereastra intrucat depaseste cadrul acestui ghid.).

Obs.: Navigarea intr-o caseta de dialog de pe o sectiune pe alta se realizeaza cu “Tab” (inainte) si cu “SHIFT-TAB” (inapoi), iar in interiorul fiecarei sectiuni se navigheaza cu tastele de directionare sageti.

2. Deplasarea prin tabel

1. Prezentam in continuare combinatiile de taste pentru miscarea punctului de insertie intr-un tabel (combinatii de taste ce apartin aplicatiei Microsoft Word):

Mutare la celula urmatoare TAB (daca cursorul se afla in ultima celula a tabelului, apasand TAB se adauga o noua linie)
Mutare la celula precedenta SHIFT+TAB
Mutare la linia precedenta SAGEATA SUS si
SAGEATA JOSlinia urmatoare
Mutare la prima celula din linie ALT+HOME
Mutare la ultima celula din linie ALT+END
Mutare la prima celula din coloana ALT+PAGE UP
Mutare la ultima celula din coloana ALT+PAGE DOWN


2. Obtinerea de informatii intr-un tabel cu ajutorul cititorului de ecran JAWS for Windows (combinatii de taste ce apartin cititorului de ecran JAWS for Windows):

Citeste prima celula din linia curenta ALT+7 (7 de pe blocul de dactilografiere).
Citeste prima celula din coloana curenta ALT+1 (1 de pe blocul de dactilografiere).
Ofera coordonatele celulei in tabel INSERT+C (ordinea fiind numarul coloanei din X coloane, numarul randului din X randuri).
Citeste continutul unei cellule oferind si informatii despre pozitia curenta in tabel INSERT+TAB (ordinea fiind: continutul celulei curente, numarul coloanei curente, numarul celulei curente si numarul tabelului current).

3. Operatii de selectie in tabel

Operatiile de selectie intr-un tabel sunt realizabile cu ajutorul submeniului “Select” din meniul “Table”.

Iata optiunile acestui submeniu:

TABLE|SELECT|TABLE (selecteaza intregul tabel).
TABLE|SELECT|COLUMN (selecteaza coloana curenta din tabel).
TABLE|SELECT|ROW (selecteaza linia curenta din tabel).
TABLE|SELECT|CELL (selecteaza celula curenta).

Nota: 1. Selectarea a mai multor linii sau coloane se realizeaza prin selectarea fie a randului current, fie a coloanei curente, si apoi tinandu-se tasta SHIFT apasata se folosesc tastele de directionare SAGETI SUS sau JOS (pentru continuarea selectiei pentru randuri) sau tastele de directionare SAGETI STANGA sau DREAPTA (pentru a continua selectia coloanelor).
2. Selectia a mai multor cellule se realizeaza prin selectia celulei curente apoi tinandu-se tasta SHIFT apasata se apasa tastele de directionare SAGETI SUS, JOS, STANGA sau DREAPTA functie de directia dorita in selectare.

Obs.: 1. Pentru accesarea meniului “Table” se poate folosii combinatia de taste “ALT+A”.
2. Pentru verificarea textului selectat se poate folosi combinatia de taste a cititorului de ecran JAWS for Windows “SHIFT+INSERT+SAGEATA IN JOS”.


4. Modificarea unui tabel

4.1. Adaugarea de linii sau coloane

1. Selectati linia deasupra careia doriti sa inserati o noua linie sau coloana in stanga careia doriti sa introduceti noua coloana. Daca doriti sa introduceti mai multe linii sau coloane, selectati tot atatea linii respective coloane cate doriti sa inserati.
2. Alegeti comanda Insert Rows sau Insert Columns din meniul Table.


4.2. Stergerea de coloane sau randuri

1. Selectati coloanele sau randurile ce doriti sa le stergeti.
2. Din meniul “TABLE” folositi submeniul “DELETE” si alegeti optiunea dorita; “Column” pentru a sterge coloane sau “ROW” pentru a sterge randuri.

Nota: Optiunea “TABLE” a acestui submeniu “DELETE” sterge intregul tabel.


Vizionati filmuletul pentru a vedea cit de simplu se realizeaza acest lucru :
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий